Koninklijk Paleis op de Dam:

De beroemde bouwmeester Jacob van Campen ontwierp in 1648 het indrukwekkende stadhuis in opdracht van de Amsterdamse burgemeesters. Hij ontwierp een voor Hollandse begrippen buitengewoon monumentaal classicistisch gebouw, dat herinnerde aan de architectuur van de Grieken en Romeinen. Een gebouw als afspiegeling van Gods schepping. Ook in het interieur werd de macht en het aanzien van Amsterdam tot uitdrukking gebracht. In 1655 werd het Stadhuis in gebruik genomen, hoewel het nog niet klaar was. Amsterdammers noemden het gebouw trots hun wereldwonder. In de Napoleontische tijd besloot Koning Lodewijk Napoleon dat het stadhuis vanaf 1808 tot zijn tijdelijke paleis zou dienen. Na 1813 wordt het Paleis teruggegeven aan de stad Amsterdam. Gedurende lange tijd stelt het stadsbestuur van Amsterdam het gebouw opnieuw ter beschikking aan de vorsten en vorstinnen van het huis van Oranje.  In 1934 werd er nog een plan gemaakt om het gebouw weer als stadhuis in te richten, maar door de economische crisis was dit onhaalbaar. Alleen al de dringend nodige restauraties waren veel te duur voor de stad Amsterdam. Op 20 december 1935 nam de Amsterdamse gemeenteraad een historisch besluit: de stad verkocht het gebouw voor tien miljoen gulden aan het Rijk. Het Rijk stelde het Paleis vervolgens permanent beschikbaar aan het Koninklijk Huis.

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is tegenwoordig actief ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis. Als ontvangstpaleis wordt het gebruikt tijdens staatsbezoeken, voor de nieuwjaarsrecepties van de Koning en voor andere officiële ontvangsten. Het gebouw speelt tevens een rol in koninklijke huwelijken (huwelijk van koning Willem Alexander en Koningin Maxima op 02-02-2002) en de troonswisseling (30 april 2013).

Op de momenten dat het Koninklijk Huis geen gebruik maakt van het Paleis, is het gebouw opengesteld voor het publiek. Twee keer per jaar worden er tentoonstellingen georganiseerd.(www.paleisamsterdam.nl)

De Wallen: ook wel Rosse Buurt of Red Light District. Dit is de meest vermaarde en bekendste rosse buurt van de Westerse wereld. Gelegen in het oudste deel van Amsterdam, rondom het oudste nog bestaande gebouw van de stad: de Oude Kerk (die dateert van 1306).

Oost-Indisch Huis: Oude Hoogstraat 24. In de 17e eeuw (1606) werd het Oost-Indisch Huis gebouwd als dependance voor het Bushuis aan de Kloveniersburgwal. Het diende als vergaderruimte voor de Amsterdamse Kamer van de Vereenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.). Naast het vergaderen werden hier ook scheepsbemanningen geronseld en de archieven en kaarten van de VOC bewaard. Via de poort met Toscaanse halfzuilen aan de oude Hoogstraat nr 24 betreden we thans de prachtige renaissancistische binnenplaats. De bekende architect Hendrick de Keyser (van wiens hand ook de o.m. de Zuiderkerk is) heeft het gebouw ontworpen.

Tegenwoordig is het Oost-Indisch Huis onderdeel van de Universiteit van Amsterdam.

 

 

De Waag en de Nieuwmarkt:

De Waag heette oorspronkelijk de Sint Antoniespoort en werd als stadstoren gebouwd aan het eind van de 15e eeuw. Het was onderdeel van de Middeleeuwse stadsmuur om Amsterdam. In vredestijd werden de torens tevens gebruikt als gevangenis. In de 17e eeuw kreeg de Sint Antoniespoort een nieuwe bestemming en werd de voormalige stadpoort verbouwd tot waaggebouw om de waag op de Dam te ontlasten. Op de eerste verdieping vestigden zich een aantal gilden, namelijk die der smeden, schilders, metselaars en chirurgijns. Het schilderij “de anatomische les” Van Rembrandt van Rijn is hier in dit gebouw geschilderd en heeft hier bij het gilde der chirurgijns jarenlang gehangen. Sinds de 19e eeuw heeft de Waag diverse gemeentelijke functies gehad. Tegenwoordig is op de begane grond een café-restaurant gevestigd en zijn er een aantal kantoren op de bovenverdiepingen.

Nieuwmarkt: Toen in 1614 de grachten rondom de Sint Antoniespoort (later bekend als De Waag) werden overkluisd (overbrugd) ontstond zo een groot plein, de Nieuwmarkt. Het plein werd een marktplein, waar ook een vis- en “Oosterse” markt werd gehouden en waar “ten aanschouwe van het volk” lijfstraffen werden voltrokken. Er werd “gegeseld, gebrandmerkt en gehangen”. In 1812 voltrok zich hier een primeur voor Nederland: drie ter dood veroordeelden werden onder de guillotine terechtgesteld. Nu is de Nieuwmarkt een levendig plein vol winkels, eethuisjes en terrassen, waar dagelijks een markt is en op zaterdag ook een biologische markt plaats vindt.

Zuiderkerk en Zuiderkerkstoren:

De Zuiderkerk is de eerste Protestantse kerk van deze stad. Ontworpen door de beroemde Amsterdamse architect Hendrick de Keyser,  was de kerk in 1614 gereed, inclusief de sierlijke 68 meter hoge Zuiderkerkstoren. De grafsteen van De Keyser is nog steeds aanwezig in de Zuiderkerk: toen hij in 1621 overleed werd hij hier begraven. De Zuiderkerk zelf is niet meer als zodanig in functie en is niet open voor het publiek. Wel zijn er een aantal kantoren gevestigd en is de Zuiderkerk te huur voor  -zakelijke en particuliere- bijeenkomsten en evenementen (www. zuiderkerkamsterdam.nl). Ook worden er geregeld klassieke concerten georganiseerd (www.vriendenconcerten.nl). Adres: Zuiderkerkhof 72. Ingang van de Zuiderkerkstoren aan de Zandstraat 17.

De Zuiderkerkstoren is in de zomermaanden en op afspraak onder leiding van een gids te bezichtigen tot de eerste omloop. Vanaf de toren heeft u een fraai uitzicht over de stad. In de toren is een kleine expositie van beiaardklavieren en uurwerken te zien. In de toren hangt de oudste klok van Amsterdam uit 1511. Reserveren via http://www.westertorenamsterdam.com

Museum Het Rembrandthuis (Jodenbreestraat 4): Hier woonde en werkte de schilder Rembrandt van Rijn van 1639 tot 1658. Een grote collectie tekeningen en etsen van zijn hand bevinden zich nog altijd in dit monumentale huis dat tegenwoordig een prachtig museum is. In zijn voormalige het woonhuis is een reconstructie gemaakt van zijn woonvertrekken en ateliers, zodat je je in de tijd van Rembrandt waant. Dagelijks wordt in het atelier o.m. de ets pers gedemonstreerd en kan je als bezoeker zelf etsen maken. Een aanrader voor jong en oud! www.rembrandthuis.nl

Trippenhuis:

Het Trippenhuis (Kloveniersburgwal 29) is een statig “burgerpaleis” aan de Kloveniersburgwal 29 dat sinds 1887 in gebruik is door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).   Het gebouw is een ontwerp van de architect Justus Vingboons en is tussen 1660-1662 gebouwd voor de gebroeders Lodewijk en Hendrick Trip. De gebroeders Trip dankten hun immense rijkdom aan de ijzer- en wapenhandel en aan de erts- en kopermijnen die zij in Zweden exploiteerden. Het Trippenhuis, bestaande uit twee volledige huizen achter een gemeenschappelijke voorgevel, is een van de laatste voorbeelden van het Hollands classicisme in Amsterdam. De kosten van de bouw van het Trippenhuis bedroegen destijds 250.000 gulden. Dit grachtenpand is een van de weinige met ook een monumentale achtergevel. Al aan het begin van de 19e eeuw kreeg het pand een representatieve functie, toen de stad Amsterdam eigenaar werd van het zuidelijke gedeelte. Het Trippenhuis is sindsdien eigendom van de Staat der Nederlanden (Rijksgebouwendienst). Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.