De Damstraat, Oude Doelenstraat, Oude Hoogstraat en Nieuwe Hoogstraat vormen samen het winkel- en horecagebied “De Damstraatjes”, dat onderdeel is van de oude, historische binnenstad van Amsterdam. Tevens vormen de straten een drukke en levendige verbinding tussen de Dam en de Wallen.

Damstraat

De Damstraat, de zijstraat van de Dam, die in de Middeleeuwen de Halsteeg heette, was ook in vroegere tijden al een drukke verkeersverbinding met veel winkels. Door haar centrale ligging bij de Dam was de Damstraat een toonaangevende winkelstraat in het gebied. Rond 1870 werd de straat verbreed en kreeg de Damstraat haar huidige naam. Tegenwoordig is de Damstraat de drukst bezochte van de vier Damstraatjes: met zo’n 35.000 bezoekers op een doorsnee zaterdag is het een heel levendige en drukke straat. Horeca en detailhandel wisselen elkaar af.

Oude Doelenstraat

De Oude Doelenstraat dateert uit de 14e eeuw. De straat dankt haar naam aan het gebouw “de Oude Doelen”, de plaats waar de schutterij van Amsterdam bijeen kwam om te oefenen met schieten. Het pand werd in de 16e eeuw gesloopt om de straat te kunnen verbreden. In de 19e eeuw is een aantal panden onder de sloophamer verdwenen; de even zijde van de straat is gelukkig vrijwel onaangetast gebleven. Horeca en detailhandel wisselen elkaar ook in deze straat gebroederlijk af.

Oude Hoogstraat

De Oude Hoogstraat werd in de 15 eeuw aangelegd. In de Oude Hoogstraat is -onder meer- het Oost-Indisch huis gevestigd, het voormalige bestuurskantoor van de Amsterdamse Kamer van de VOC, de Verenigde Oost-indische Compagnie. Het gebouw dat in 1606 werd gebouwd was het eerste gebouw dat speciaal voor de VOC gebouwd werd. Vanuit dit gebouw werden ook scheepsbemanningen geronseld en de archieven en kaarten van de VOC bewaard. De Oude Hoogstraat was van meet af aan breder opgezet dan de Damstraat en de Oude Doelenstraat. De Oude Doelenstraat is tegenwoordig met name een straat waar kleinschaligheid -zowel voor de detailhandel als de horeca – de boventoon voert.

Nieuwe Hoogstraat

In de laat 16e eeuw werd de Nieuwe Hoogstraat aangelegd, wederom nadrukkelijk als winkelstraat. Samen met de eerder genoemde straten was de Nieuwe Hoogstraat onderdeel van de belangrijkste Oost-West As van de stad, die van de Dam naar de Sint Antoniesdijk liep, de toenmalige oostgrens van de stad. In de schaduw van de Zuiderkerk gelegen, is de Nieuwe Hoogstraat tegenwoordig een gevarieerd en uniek winkelstraatje, met ambachtelijke en gespecialiseerde winkels. Vintage liefhebbers weten daarnaast ook de Nieuwe Hoogstraat goed te vinden!

 

Kortom: veel toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook de lokale bewoners weten de Damstraatjes goed te vinden. Naast de in dit deel van de stad op het toerisme gerichte bedrijvigheid (met o.m. headshops, souvenirwinkels, horeca) vinden ook de buurtbewoners, dagjesmensen, studenten en overige passanten hier een gevarieerd horeca- en winkelaanbod. Er is -kortom- voor elk wat wils in de Damstraatjes!

Met de opkomst van nieuwe hippe winkels in de buurt, zoals Anna&Nina, Stach, Coffee Company, Koko&Design wordt de Damstraatjes de nieuwe hotspot in hartje Amsterdam.